onsdag den 24. september 2014

Behandlingsmuligheder for diabetes i andre kommuner

Vi har fundet ud af, at der i Gentofte er noget, der hedder Steno diabetes center. Her tilbyder de forskellige behandlinger til mennesker med diabetes 1 og 2.

Hvis man har en ny opdaget type 1 diabetes, vil man indgå i et tværfagligt patientuddannelsesforløb med en læge, diabetessygeplejerske og en klinisk diætist. Uddannelsesforløbet bliver tilrettelagt i samarbejde med den patient, som har en ny opdaget diabetes. Det vil sige, at emnerne i undervisningen kommer i en rækkefølge, så det passer patientens behov. Efter uddannelsesforløbet vil man blive tilknyttet diabetesambulatoriet, hvor der bliver tilbudt 4 gange årlige besøg hos en læge. Man bliver derudover tilknyttet et diabetesteam med faste behandlere, som man altid kan besøge, hvis man har brug for det.
Hvis man har problemer med fødder og/eller øjne, kan man blive henvist til deres specialteams, som har speciale inde for det behov, man har. (17)
Hvis man har en ny opdaget type 2 diabetes kan man blive henvist til Stenos klinik, hvor man får et forløbsprogram, som indeholder 6 besøg. Under disse besøg vil man blive screenet for sendiabetes komplikationer, få en optimering af sin behandlingen samt individuelle - og gruppeundervisning, hvor der kan blive udvekslet erfaringer omkring sin diabetes.
Man kan også blive henvist til diabetesambulatoriet, hvor man får tilbudt 4 lægebesøg om året. Man bliver tilknyttet et diabetesteam med faste behandlere, som man altid kan komme til, hvis man har behov for det. Derudover får man tilbudt vejledning hos en klinisk diætist. (17)

Vi fik kontakt til en diabetes sygeplejerske i Frederikshavn kommune. Derved finder vi ud af, at de patienter, de får ind med diabetes med enten en spiseforstyrrelse eller en psykiske lidelse, bliver sendt direkte til Aalborg diabetesambulatoriet, da de har et godt samarbejde med psykiatrisk afdeling. De har en formaliseret samarbejde med psykiateren.
Frederikshavn kommune har derved ikke nogle behandlingsmuligheder for borger med diabetes, borderline og spiseforstyrrelser. 
I Hjørring kommune er diabetesambulatoriet blevet flyttet til Frederikshavn sygehus, hvor diabetespatienterne jævnligt møder op til samtale med en diabetessygeplejerske eller læge på diabetesambulatoriet.


I Aalborg kommune har de et diabetesambulatorium, hvortil der er tilknyttet diabetessygeplejersker og læger. Diabetessygeplejerskerne har ikke en fast kalender, som er booket op møder/vejledning med diabetespatienterne. De har åben telefon, så diabetespatienterne altid kan ringe til sygeplejerskerne, hvis de har behov for at snakke eller at møde op for at få en snak ansigt til ansigt. 

I Aalborg har de en læge, som har specialiseret sig i patienter med diabetes samt spiseforstyrrelser, som samtidig har et godt samarbejde med psykiatrien i Aalborg. De holder jævnligt nogle møder, hvor de snakker om, hvad de kan tilbyde patienterne, samt hvordan det tværprofesionelle samarbejde kan fungere og optimeres.

Derudover har de diabetesambulatoriet en aftale med sengeafdelingen om, at hvis der kommer en patient ind med mistanke om syreforgiftning, skal de indlægges med det samme på sengeafsnittet og behandles. Heroppe kommer de i trygge hænder hos plejepersonale, som de kender. - De skal derfor ikke vej forbi modtagelsen først, da chancen for syreforgiftning er endnu større, eftersom de har ligget et stykke tid og ventet i modtagelsen.

Diabetesambulatoriet har også et godt samarbejde med psykiatrien. Ind i mellem ringer psykiatrien til diabetesambulatoriet for at høre, om sygeplejersken har lyst til at læse en journal vedrørende en patient med diabetes. Herefter kan sygeplejersken give råd om, hvordan de skal tage sig af patienten, og hvordan de skal reagere på nogle forskellige symptomer.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar