onsdag den 24. september 2014

Behandling af Borderline i forskellige kommuner

Forskellige behandlingsmuligheder af borderline i forskellige kommuner


Regionspsykiatrien i Silkeborg
Psykiatrisk center i Gentofte
Psykiatrisk center København
Svendborg
Vejle
Haderslev

Disse steder er der mulighed for en behandlingsform kaldet DAT (Dialetisk adfærdsterapi). Det er en behandlingsform, som går ud på at lære færdigheder som borderline patienter ikke har i forvejen. Her lære man at se nuanceret på timgene. Behandlingen består af fire grundelementer.
  1. Færdighedstræning – den foregår i en gruppe med andre borderline patienter. Her er der forskellige terapeuter, og der bliver undervist i forskellige færdigheder. Færdighederne er delt op i fire grupper: opmærksomhedstræning, relations-færdigheder, følelsesregulering og hold-ud-færdigheder.
  2. Individuel terapeut – her har man en individuel terapeut som man ses med én gang om ugen. Her bliver der snakket om problemstillinger som man har brug for hjælp til.
  3. Telefonkontakt – man har 24 timers telefonkontakt med den individuelle terapeut. Kontakten kan bruges til to ting: hvis man føler at relationen til sin terapeut er i fare, og hvis man har brug for hjælp til en færdighed i en given situation.
  4. Terapeuter som arbejder i team


DAT har fire faser:
  1.    Sikring og stabilitet
  2.    At undgå terapiforstyrrende adfærd
  3.    Forbedre ens, kraftigt livsforringende, adfærd (f.eks. OCD, misbrug, spiseforstyrrelser osv.)
  4.     Lære færdigheder


DAT er en behandlingsform som er brugt i USA og Sverige i flere år, men er ret ny i Danmark. Ophavsmanden er Marsha M. Linehan, som er professor i psykologi i USA. Dette er en behandlingsform som hun har udviklet, og den retter sig til patienter af borderline typen (20)

En behandlingsform kaldet MBT (kursus I mentaliseringsbaseret gruppeterapi)
Det er en behandlingsform til borderline patienter, hvilken er mentaliseringsbaseret terapi. Her lærer patienten at forstå sine egne tanker og følelsers funktioner og baggrund. Mentalisering er det at have evnen til at kunne fortolke egne handlinger som meningsfulde.

Det er langt mere udbredt end DAT, og foregår derfor i flere kommuner i landet, inklusiv Brønderslev. Det er dog kun et specialtilbud til patienter der skønnes at have brug for et længerevarende psykoterapeutisk forløb (21)

Denne behandlingsform er udviklet af professor Peter Fonagy og psykiater Anthony Bateman. Den er oprindelig skabt til borderline patienter, men man er ny også begyndt at benytte den til andre psykiatriske problemstillinger så som spiseforstyrrelser, depression, misbrug og andet.

Det er en dynamisk form for psykoterapi, hvilken er procesorienteret. Samtidig er det en form for en mikroanalyse af relationer, som fokuserer på at etablere og forbedre samspillet i disse relationer. Det handler om at forstå at der bag udsagn og handlinger altid ligger motiver, hensigter, ønsker og følelser. Det handler også om at forstå at sindet ikke er gennemsigtigt, og at vi ikke ved hvad hinanden tænker, føler eller ønsker, uden at vi kommunikerer sammen. Det foregår både implicit og eksplicit (22)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar