Behandlingen af spiseforstyrrelser er overvejende psykoterapi. Undersøgelser viser, at familieterapi kombineret med individuel behandling, er den eneste behandlingsform med gode resultater (4).
Den individuelle behandling kan bestå af kognitiv psykoterapi kombineret med adfærdsterapi, hvor man fokuserer på, hvordan patienten oplever og fortolker verdenen; der arbejdes med eksponering og omstrukturering af tanker og patienten hjælpes til at ændre adfærd (5). Selvhjælpsgrupper og selvhjælpsprogrammer med information og psykologiske øvelser med henblik på sygdomsaccept og livsforståelse kan ligeledes være gode værktøjer (4). Herudover er det nyttigt at give patienten kostvejledning af evt. en diætist, men det er vigtigt, at patienten selv får lov at administrere sin mad - hvis legemsvægten bliver ved med at dale, er det selvfølgelig nødvendigt med indlæggelse og evt. sondeernæring mod patientens vilje (4). Behandling med et SSRI-præparat kan komme på tale, hvis der forekommer depressive træk (4).
Et væsentligt aspekt, der bør medtænkes i behandlingen af spiseforstyrrelser, er patientens tendens til psykisk splitting, der gør, at hun er intellektuelt indstillet på aftalen om vægtøgning, men at hun følelsesmæssigt vil gå imod den (1).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar